Article

Find, Search, Reprint, Submit Articles For Free

FĂŠnyforrĂĄsok ĂŠlettartama


A téma boncolgatását kezdjük rögtön a legnépszerübb termék a régi izzólámpa és annak az élettartamának meghatározásával. De hogyan is tudjuk megadni az élettartamra vonatkozó adatokat? Kevesen tudják, de egy izzólámpa élete során szinte ugyanakkora fényáramot képes folyamatosan leadni. A probléma és a meghibásodás oka elsősorban a volfram szálban keresendő.

A volfrám az egyik legkeményebb és legmagasabb olvadáspontú fémünk. A volfram név a wolframit ásványból eredeztethető melyet német bányászok neveztek így el.

Az idő előrehaladtával (mondhatnánk azt is, hogy az idő vas foga) a volfram spirál a használat során szépen lassan elvékonyodik majd egyik pillanatról a másikra minden előjel nélkül a lámpa felkapcsolását követően elpattan, kiég és innentől kezdve az izzónk használhatatlanná válik.

A gyártók az egyes termékek dobozán de még magán a terméken is különböző jelzéseket alkalmaznak amely a termék élettartamára utal. De hogyan is határozzák meg ezt és mit is vesznek alapul?

A gyártók az élettartam gyanánt mindig egy olyan üzemidőt szoktak feltĹąntetni, amely alatt a lámpák 50%-a tönkrmegy. Ezt szokták B50 jelöléssel ellátni (B = Brucheinleitzeit – magyarul törésig eltelt idő). Egy normál háztartási izzó esetében B50 = 1000 óra. Ez annyit jelent, hogy 3 órás napi hsználat esetében egy ilyen jelöléssel ellátott izzó közel 1 éven keresztül fog mĹąködni (1000 / 3 x 365 = 0,9132). Viszont ahány izzó, annyi felhasználási terület van. Léteznek olyan piaci szegmensek, amelyek esetében nem tudunk még a fent említett távra sem tervezni az izzóval. Talán a legismertebb maga az autóipar, ahol éppen ebből kifolyólag találkozhatunk B10 vagy nem ritka esetekkben B1-es jelőléssel is.

De mi a helyzet a LED izzók esetében? Mai modern világunk másik legnépszerĹąbb terméke maga a LED. Szinte már nincs is olyan piaci szegmens ahol angolul Light Emitting Diode vagy magyarul fényt kibocsátó dióda ne lenne használatban. (A világító dióda nem más mint félvezető anyagokból készült fényforrás.) Köztudottan a LED-ek hosszú élettartama és alacsony fogyasztásuk miatt lettek egyre népszerĹąbbek a piac minden szegmensében. Rengeteg előnyös tulajdonsággal bírnakmelyet a számítástechnikában is remekül kihasználnak. Térjünk vissza a LED lámpa élettartamára. Ők az izzókkal ellentétben az öregedés folyamata során veszítenek fényáramukból. Ezért szokták megadni a ledek meghibásodásodásának küsszöb értékeként a fényáram 70%-os csökkenési küsszöbött. Tehát az a LED, ami fényáramának 70%-at elveszti azt már hibásnak hívjuk. Jelölése L70. LED esetében az L70/B50 = 50 000 óra azt jelenti, hogy 50 000 óra alatt a fényforrások 50%-a elveszti a fényárama 70%-át vagy teljesen üzemképtelenné válik. (A fenti ábrán egy ilyen idő függvény látható.) Ha 3 órás napi üzemidővel számolunk, akkor az 45 év (50000 / 3 x 365)!

FĂŠnyĂĄram

Nem nehéz beláni, hogy ekkora időintervallumu tesztekre nincs lehetőség, így a gyártók az adatokat becsléssel adják meg. Természetesen a mérésre vonatkozólag pontos szabványok léteznek, amiket elvileg minden gyártó köteles betartani. A szabályok között olyan előírásokat találunk, mint hogy az extrapoláció maximum hatszorosa lehet a ténylegesen megmért adatoknak. (Extrapoláció = múltbeli adatok alapján egy jövőbeli időponthoz tartozó valószínĹąségi változó értékének becslése.)

Összegzésképpen elmondható, hogy bármit is mutassanak a számok a legfontosabb, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek gyártójában tökéletesen megbízunk és elhisszük, hogy azok a teszt eredmények melyeket prezentálnak valóban hitelesek lehetnek.

Keywords

LED , LED izzĂł , LED vilĂĄgĂ­tĂĄs

Author's articles

Other articles