Article

Find, Search, Reprint, Submit Articles For Free

Hogyan vĂĄlasszunk szĂ­neket otthonra?


Talán az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal mi milyen színeket is szeretünk és milyen színekkel szeretnénk körbevenni magunkat az elkövetkezendő mondjuk 5-10 évben. Mivel évekre szóló döntés akár egy lakás falának vagy egy-egy bútor színének kiválasztása így fontos, hogy számunkra az kellemes legyen és nyugalmat sugárzó. Ne kapkodjuk el a választásunkat! Sok esetben nem érdemes az aktuális hangulatunknak teret engedve választani. Inkább tartson több napig a választás, de menjünk biztosra!

Ha szeretjük a harmonizáló, vagy kontrasztos színeket akkor válasszunk olyat. Ha a meleg színek közelebb állnak a szívünkhöz a hideggel szemben, akkor pedig olyat. Ez mind egyéni vagy éppenséggel családi ízlés kérdése. Például egy konyhában a sötétebb fal mellé választhatunk egy világosabb konyhabútort, vagy éppenséggel fordítva. Egy család esetén érdemes mindenkinek kikérni a véleményét, nehogy abba a hibába essünk, hogy a a család valamelyik tagja kirekesztve érezze magát egy ilyen fontos döntés meghozatala előtt. Tehát kerüljük el, hogy egyetlen egy ember döntse el milyen falat vagy éppenséggel bútort kell majd évekig nézni a család több tagjának. Jobb időben gondolni minderre és elkerülni a konfliktushelyzetet! Ha valami könnyen megoldható akkor éljünk a lehetőséggel!

Szintén nagyon fontos szempont, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre. A szoba világosságát a külső megvilágításon felül a belmagasság is befolyásolja. Bútorok tekintetében érdemes figyelni a napszak szerint világos-árnyékos helyek változására. Egy sötétebb nappaliba világosabb színt választva a szoba is sokkal világosabbnak tĹąnik, ezzel kompenzálhatjuk a kevesebb napfényt. Hasonlóan nagyon sokat számít, hogy milyen világító berendezések állnak rendelkezésünkre. A meleg és hideg fényĹą LED lámpákon keresztül a normál izzós csillárokig bezáróan van bőven lehetőségünk a szoba megvilágításával a hangulatot is befolyásolni. Vegyük figyelembe, hogy ezen lámpatestek szinte mindegyikénél más színben fog pompázni a lakás és a bútordarabunk.

Érdemes még szemelőt tartani, hogy mi a helyiség funkciója, mennyi időt is töltünk el ott. Egy nappaliban – ahol valószínĹąleg az időnk zömét töltjük - érdemesebb vidámabb színeket választani. Ellenben egy hálószobában, ahol alszunk, lazulunk már sokkal jobb választás a kevésbé vibráló, inkább nyugtató hatású, sötétebb árnyalatok mellett dönteni.

Ha igazán harmonikus összhatást szeretnénk elérni, nemcsak a fal színe lehet meghatározó de a burkolat, padló és még a függönyök színe is fontos összetevő lehet. A járólaphoz, padlóhoz érdemes mindig olyan árnyalatot választani ami illeszkedik hozzá. A függönyök területén egyszerĹąbb dolgunk van, hiszen azok akár utólag is egyszerĹąen cserélhetők, variálhatók.

Végezetül megemlítjük a színek mellett a különböző minták alkalmazásának lehetőségét is amire szintén ügyelnünk kell. Az új modern lakásokban előszeretettel alkalmaznak különféle festett motívumokat a falon. És itt nem csak a nagyszobára vagy az étkezőre kell gondolni mely helyiségeket előszeretettel borít valamilyen természetből vett motívum, hanem a gyerekszobára, ahol a színes figurák és mesehősök is megjelennek. A bútorainak kiválasztásánál ezekre éppúgy tekintettel kell lennünk. Valamint ne felejtsünk el az egyéb kiegészítő elemek fontosságát sem, hogy azokkal is megfelelő harmóniát sikerüljön kialakítanunk. Ilyen elemek lehetnek a falra elhelyezésre kerülő képek. Itt fontos a kép keret, aminek nem csak a képpel de a fal színével és mintázatával is harmonikus kapcsolatban kell lennie, valamit ha valamilyen egyedi polcrendszerünk van, annak is illeszkednie kell a megálmodott enteriörbe.

Keywords

bútor , ülőgarnitúra , enteriőr , színek

Domain info

Author's articles

Other articles